Sony Alpha 7 IV İncelemesi

Dijital Fotoğrafçılığın Ötesinde: Sony Alpha 7 IV

Giriş

Sony A7 IV, Sony’nin “temel” tam kare aynasız modelinin dördüncü enkarnasyonu, ancak bu fotoğraf makinesi giriş seviyesinden çok farklı.

Bionz XR işlemciye (Sony’nin sınıfının en iyisi A1 fotoğraf makinesinde bulunanla aynı), gelişmiş otomatik odaklama sistemine, yeni geliştirilen 33 megapiksel sensöre ve 60 fps’ye kadar 10 bit 4K video kaydetme özelliğine sahip hibrit bir güç merkezi olan A7 IV, tartışmasız bir şekilde amiral gemisi standartlarına göre üretilmiş ve belirlenmiştir.

Fiyatının da amiral gemisi standartlarından çok uzak olmadığı söylenmelidir. A7 IV, herhangi bir seviyedeki fotoğrafçı veya kameraman – ya da bu ikisinin arasında kalan biri – için büyük bir harcamayı temsil edecektir.

Performansı ve tasarımı bu kadar büyük bir yatırımı hak ediyor mu? Birkaç gün boyunca bazı zorlu koşullarda video ve fotoğraf çekerek bu makineyi test ettim ve kısa sürede etkileyici ve hoş bir şekilde çok yönlü bir performans sergilediğini ve Sony’nin en çekici tam kare fotoğraf makinesi olabileceğini gördüm.

Artıları

  • Hızlı ve doğru otomatik odaklama.
  • İyi kullanım ve yapı kalitesi.
  • Hem fotoğraf hem de video konusunda çok yetenekli.

Eksiler

  • Bazı video modları kırpıldı.
  • Oldukça ağır yapı.
  • Bazı modlar için hızlı SD veya CFexpress kartlar gereklidir.

Temel Özellikler

  • 33MP full framesensörBüyük, yüksek çözünürlüklü görüntü sensörü, düşük ışıkta çalışma da dahil olmak üzere zorlu fotoğraf ve video görevleri için idealdir.
  • 4K videokaydıA7 IV, 10 bit ve 60 fps dahil olmak üzere çeşitli kare hızlarında ve bit hızlarında 4K video çeker.
  • Öne bakanekranDokunmatik ekran, öne bakacak şekilde kameranın yan tarafının etrafında dönerek kendi kendine çekim için ideal hale gelir.

Tasarım ve Kullanım

  • Yandan açılan değişken açılı dokunmatik ekran.
  • Geliştirilmiş yapı kalitesi.
  • Özelleştirilebilir kadranlı yeni kontrol düzeni.

Sony A7 IV, çok daha pahalı olan A7S III’ten yandan açılan, öne bakan dokunmatik ekran ve A7 III’e göre daha yüksek seviyede su ve toz geçirmezlik gibi çeşitli tasarım ipuçları alıyor. Özellikle ekran etkili bir değişiklik gibi görünüyor. Birçok potansiyel alıcı bu fotoğraf makinesiyle kendilerini filme çekecek ve öne bakan ekrana sahip olmak bu süreci çok daha kolay hale getiriyor.

Ekran yerleşimi ile ilgili tek sorun, öne bakarken bağlantıların çoğunun önünde yer alması. Dolayısıyla, USB-C, HDMI, mikrofon veya kulaklık kablosu takılıysa, ekran görüşünüzü bir miktar engelleyebilirler.

OLED vizör de A7 III’e göre bir yükseltme almıştır. Boyut 1,3 cm’de aynı kalırken, 2,36 milyon yerine artık 3,69 milyon nokta var ve bu da A7S III’ün 1,6 cm, 9,43 milyon noktalı vizörü kadar “pencereden bakmak” kadar net olmasa da her şeyi belirgin şekilde daha keskin ve net hale getiriyor.

A7 IV ayrıca uzun videolar kaydederken zorunlu kapanma durumlarını azaltmak için tasarlanmış yeni bir ısı dağıtma sistemiyle birlikte geliyor. Bu, özellikle daha zorlu görüntü kalitelerinde kayıt yaparken, son zamanlarda piyasaya sürülen bazı aynasız kameralar için önemli bir sorun haline geldi.

Bunu test etmek için video kalitesini 10 bit 4K/60fps’ye ayarladım ve kamerayı oda sıcaklığındaki bir ortamda kayda bıraktım. Aşırı ısınmadan ve soğumak için kapanmadan önce 38 dakika dayanabildi ki bence bu kabul edilebilir bir süre; ancak bu, röportajlar gibi uzun kesintisiz sekanslar çekmek isteyenler için bir sorun olabilir.

Kamera gövdesi, lens olmadan 658 g ile oldukça ağır (tam kare lensler de büyük ve ağır olma eğilimindedir, bu nedenle buna katkıda bulunmalarını bekleyin) ve 131,3 x 96,4 x 79,8 mm ile oldukça büyük. Örneğin Sony ZV-E10’un aksine bu, tüm gün fark etmeden yanınızda taşıyabileceğiniz bir cihaz değil. Bununla birlikte, devasa, tuğla benzeri DSLR’lerin hüküm sürdüğü günlerden bu yana uzun bir yol kat ettik ve A7 IV’ün gücü ve özellikleri göz önüne alındığında, kesinlikle biraz ağırlığı kabul edebilirim.

Kontrol düzeni ve kullanım da gayet iyi. Uzun süredir Sony kullanıcısı olarak, özel bir pozlama telafisi düğmesi veya kadranının olmamasını biraz garip buldum, ancak bu görevi (veya çok sayıda başka görevi) yerine getirebilecek tamamen özelleştirilebilir bir kadranın yanı sıra PASM kadranı için dört özelleştirilebilir düğme ve üç kullanıcı ön ayarı var.

Sony ayrıca PASM kadranının altında yer alan ve fotoğraf, video ve S&Q (yavaş ve hızlı) modları arasında geçiş yapmanızı sağlayan ikinci bir mod kadranı yapmış. Bu kullanışlı ve diğer bazı fotoğraf makinelerinin aksine, çok sayıda dokunmatik ekran kontrolü sunuluyor. Görüntüleriniz ve videolarınız arasında gezinmek, menü öğelerini değiştirmek ve odak noktasını ayarlamak için kullanabilirsiniz.

Özellikler

  • Yüz ve insan/hayvan göz algılamalı otomatik odaklama.
  • Gövde içi SteadyShot Inside görüntü sabitleme.
  • USB akışı ve güç kaynağı.

Sony fotoğraf makineleri, otomatik odaklama konusunda en iyilerden biri olarak kabul edilir ve A7 III’e göre bir AF yükseltmesi alan A7 IV, bu konuda olağanüstüdür. Hızlı Hibrit AF sistemi, sensörün görüntüleme alanının %94’ünü kapsayan 759 ayrı algılama noktası ile faz ve kontrast algılama teknolojilerini birleştiriyor.

Yakın zamanda başka bir – kuşkusuz çok daha ucuz – Sony aynasız fotoğraf makinesi olan ZV-E10’u kullandım ve otomatik odaklaması iyi olsa da, A7 IV’ünki önemli ölçüde daha hızlı. İnsan yüzlerini ve özellikle de insanların, hayvanların ve kuşların gözlerini tanıyan, kadrajda hareket ettikçe onlara sürekli odaklanmayı sağlayan akıllı bir yapay zeka tabanlı izleme işleviyle birlikte geliyor ve genel olarak mükemmel çalışıyor.

Vlog testlerim sırasında, A7 IV’ün otomatik netlemesinin yüzümü bulmakta zorlandığı düzinelerce örnekten yalnızca biri vardı; Panasonic’in son modelleri gibi insan vücutlarını herhangi bir açıdan tanımlayamasa da, gözleri ve yüzleri yandan bile tanıyabiliyor.

Bu fiyat aralığındaki bir fotoğraf makinesinden bekleyeceğiniz gibi SteadyShot Inside görüntü sabitleme özelliği de mevcut. Bu, takılı herhangi bir lensle çalışacak olan gövde içi görüntü sabitlemedir (diğer adıyla IBIS) ve iki mod sunar: Standart ve Aktif. İlki yalnızca IBIS’i kullanırken Aktif, çerçeveyi hafifçe kırpma ve görüş alanını yaklaşık %15 daraltma pahasına dijital stabilizasyonu da ekliyor.

Yürürken ve kameraya vlog çekerken, Standart’ın arka plandaki yalpalamayı azaltmada biraz yetersiz kaldığını, Aktif’in ise işleri yumuşatmada çok daha iyi bir iş çıkardığını gördüm – sadece bu daha dar görüş alanına uyum sağlayacak kadar geniş bir odak uzaklığı kullandığınızdan emin olmanız gerekiyor.

Üçüncü bir seçenek daha var: Sony’nin ücretsiz Catalyst masaüstü yazılımı, çekim sırasında yakalanan jiroskop verilerini kullanarak çekimi post prodüksiyonda dijital olarak sabitliyor ve görüntüyü hafifçe kırpıyor. Catalyst stabilizasyonunu elde etmek için biraz daha fazla çalışmak gerekiyor ama bence Standart’tan çok daha iyi ve Aktif’ten biraz daha iyi bir sonuç sunuyor. En akıcı elde çekimi arıyorsanız, bunu göz ardı etmeyin.

A7 IV’ün bağlantı özelliklerinden de bahsetmeye değer. USB-C bağlantı noktası, sabit güç kaynağı ve web kamerası için canlı akış dahil olmak üzere çok sayıda işlevi yerine getirebilir. Bu aynı zamanda tam boyutlu bir HDMI çıkışına sahip ilk “vanilya” A7 fotoğraf makinesi ve 5GHz Wi-Fi’nin dahil edilmesi sayesinde kablosuz hızı artırıldı.

Depolama için biri SD, diğeri SD ya da CFexpress destekleyen iki kart yuvası bulunuyor. Bazı gelişmiş kayıt modları için hızlı bir SD veya CFexpress karta ihtiyacınız olacağını unutmayın. Benim kartım olmadığı için kameranın XAVC S-I formatlarını test edemedim.

Fotoğraf makinesi, A7 III de dahil olmak üzere Sony’nin diğer A serisi modellerinin çoğuyla aynı NP-FZ100 pili kullanıyor. USB-C bağlantı noktası üzerinden dahili olarak şarj edilebilen pil, 40 dakikalık kesintisiz 4K/60p video klip kaydının ardından %100’den %67’ye düştü. Bu nedenle, video durdurma/başlatma ve incelemeyi minimumda tutarsanız, tam şarjın yaklaşık iki saatlik kayıt sunmasını bekleyebilirsiniz.

Görüntü Kalitesi

  • 24/30/60 fps’de 4K veya 24/30/60/120 fps’de 1080p
  • S-Log2, S-Log3 ve S-Cinetone dahil olmak üzere 11 görüntü profilini destekler.
  • 33 megapiksel fotoğraflar.

Yeni 33 megapiksel sensör ve güçlü Bionz XR işlemci, 60 fps’de 4K video da dahil olmak üzere A7 IV için bazı ilginç yeni olasılıkların önünü açıyor – ancak bu, APS-C görüş alanına ciddi bir kırpma gerektiriyor.

Eğer 24 veya 30 fps’de kayıt yaparsanız, tam kare görüş alanının tamamını kullanabilirsiniz – ancak görünüşe göre 4K/60 fps’nin talepleri bu kamera için biraz fazla. Yakın zamanda incelediğim bir başka fotoğraf makinesi olan Panasonic GH6’nın böyle bir sorun yaşamadığı düşünüldüğünde, bu kısıtlamayı başlangıçta hayal kırıklığı olarak gördüm; ancak yine de GH6, devasa bir tam kare sensör yerine APS-C’den bile daha küçük bir Micro Four Thirds sensörle başlıyor.

Gerçekten 4K/60fps ile tam kare görüntüye ihtiyacınız varsa, bir A7S III veya A1 ile gitmeniz gerekecektir. Bununla birlikte, A7 IV hala etkileyici bir video kamera. S-Log2 ve S-Log3 (renk tonlamasını sevenler için ideal olan geniş dinamik aralıklar sunar – aşağıdaki klipteki tüm çekimlerim S-Log2’de kaydedildi ve DaVinci Resolve kullanılarak tonlandı) ve kameradan çıkar çıkmaz doğal görünümlü ama aynı zamanda güçlü ve “sinematik” sonuçlar üreten S-Cinetone dahil olmak üzere çeşitli görüntü profillerinde kayıt yapabiliyor.

Görüntü kalitesi, zorlu aydınlatma koşullarında bile 4K’da mükemmeldir, ancak 1080p’ye de düşebilirsiniz ve bu, 120 fps’ye kadar kayıt yapılmasına olanak tanır. Çoğu Sony kamerada olduğu gibi S&Q “yavaş ve hızlı” modu, yavaş veya hızlı çekim oynatma için videoların alışılmadık kare hızlarında kaydedilmesini sağlıyor.

Fotoğrafçılık cephesinde, bu 33 megapiksel iyi bir şekilde kullanılıyor. Kamera mükemmel detay seviyelerini çözebilirken, tam kare sensörü kısa bir alan derinliği elde etmenin de kolay olduğu ve düşük ışık koşullarında görüntülerin temiz ve net kaldığı anlamına geliyor. Hızlı otomatik odaklama ile birleştiğinde, bu A7 IV’ü manzaraların, portrelerin, samimi sokak fotoğrafçılığının ve aradaki her şeyin üstesinden gelebilen mükemmel bir çok yönlü makine haline getiriyor. 10 fps sürekli çekim hızı A7 III ile aynıdır (ve herhangi bir rekor kırmayacaktır), ancak çoğu kullanıcının ihtiyaçları için kesinlikle yeterince hızlıdır.

Satın almalı mısınız?

Tüm fotoğraf ve videolarınız için tek durak noktasına ihtiyaç duyan yaratıcı bir profesyonelseniz, A7 IV muhtemelen Sony’nin en iyi aynasız seçeneğidir. Her iki kategoride de mükemmel bir performans sergiliyor, geçmiş A7 modellerine göre kullanımı daha kolay (özellikle ekran ve süper akıllı otomatik odaklama öne çıkıyor) ve bir tank gibi inşa edilmiş.

A7 serisi tarihsel olarak Sony’nin “temel” Full Frame serisi olmasına rağmen, A7 IV’ün fiyatı onu premium fotoğraf makinesi kategorisine sokuyor. Paranızın karşılığında çok şey alsanız da, büyük bir kırpma olmadan 60 fps’de 4K çekim yapamayan bir kamera için hala büyük bir harcama. Bu da onu yeni başlayanlar için çok pahalı, ancak profesyoneller için yeterince güçlü kılmıyor.

Son Düşünceler

Bu Sony’nin şimdiye kadar ürettiği en iyi “temel” A7 mi? Hiç şüphe yok: Fotoğraf ve video konusunda mükemmel, yaratıcı potansiyele sahip ve iyileştirilmiş otomatik odaklama (zaten iyiydi) ve yeni ekran tasarımı (değildi) sayesinde kullanımı her zamankinden daha kolay.

Bu, basitleştirilmiş veya giriş seviyesine yakın bir şey olmaktan ziyade gerçek bir yetişkin, üst düzey kamera gibi hissettiriyor – ve yine de burada tavizler var. En dikkat çekici olanı, 60 fps’de 4K video kaydederken zorunlu kırpma. Bazıları için bu, Panasonic GH6 veya Sony’nin kendi A7S III’ü gibi daha güçlü bir alternatif lehine bu kamerayı atlamayı gerektirebilir, ancak bununla yaşayabilenler burada başka pek çok hayal kırıklığı bulamayacaklar.

Neredeyse her türlü fotoğraf veya video görevinin üstesinden gelebilecek çok yönlü, güvenilir bir fotoğraf makinesine ihtiyaç duyan herkes için Sony A7 IV, faturaya rahatça uyuyor.

Sony A7 IV, portre, manzara, vlog, sokak fotoğrafçılığı ve düşük ışıkta çalışma gibi neredeyse tüm fotoğraf veya video görevlerini üstlenebilecek yeterli güce sahip birinci sınıf bir çok yönlü makinedir. Üstün AF, iyi görüntü sabitleme ve mükemmel video kalitesi sunuyor ancak profesyonel video çekmek için bir fotoğraf makinesi arayanlar, 4K/60 fps’de kayıt yaparken gereken kırpma nedeniyle biraz hayal kırıklığına uğrayabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

A7 IV hangi günlük profillerinde kayıt yapabilir?
S-Log2 ve S-Log3 dahil olmak üzere çeşitli resim profillerinde kayıt yapabilir.
Fotoğraf makinesi hangi pili kullanıyor?
A7 III de dahil olmak üzere Sony’nin diğer A serisi modellerinin çoğuyla aynı NP-FZ100 pili kullanıyor. USB-C bağlantı noktası üzerinden dahili olarak şarj edilebilir.
Fotoğraf makinesinde kaç tane kart yuvası var?
A7 VI’da iki tane vardı : biri SD için ve diğeri SD veya CFexpress’i destekleyen. Bazı gelişmiş kayıt modları için hızlı bir SD veya CFexpress karta ihtiyacınız olacağını unutmayın.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu