Asus Zenbook 14 OLED İncelemesi
İçerik
Giriş
Intel’in Meteor Lake teknolojisi büyük bir olay. Elbette, son birkaç işlemci neslinde, özellikle de 12. nesil Alder Lake CPU’larda Performans ve Verimli çekirdeklerin tanıtılmasıyla bazı büyük değişiklikler yaşadık, ancak Meteor Lake, son 14 yıldır gördüğümüz Intel Core işlemcilerden gerçek bir sapma. Asus Zenbook 14 OLED, yeni Intel Core Ultra yongalarını kullanan ilk dizüstü bilgisayarlardan biri.
Her biri farklı işlevleri kapsayan karoların veya yonga setlerinin bir birleşimi için tek bir monolitik kalıptan kurtulmakla kalmıyor, aynı zamanda yapay zeka iş yüklerini hızlandırmak için bir sinir işleme birimi (NPU) ve özel bir Intel Arc GPU’ya sahip özel bir grafik karosu içeren ilk Intel mimarisi. Bunu yaparken Intel, odak noktasının tamamen çok çekirdekli CPU performansı olduğu önceki işlemci ailelerinden uzaklaşmayı ve daha sıkı güç bütçeleri ve termal gereksinimler dahilinde daha zorlu yapay zeka ve grafik iş yüklerinin üstesinden gelebilecek daha dengeli bir mimariye doğru ilerlemeyi umuyor.
Core Ultra 7 155H CPU’su ile yeni Asus Zenbook 14 OLED bunun bir örneğidir. Bu 14 inçlik ince bir dizüstü bilgisayar, olabildiğince hafif ve taşınabilir, ancak 16 çekirdekli, 22 iş parçacıklı CPU ve entegre Arc Xe-LPG entegre GPU ile zorlu yaratıcı uygulamaları ve hatta oyunları daha düşük çözünürlüklerde ve ayrıntı ayarlarında çalıştırmak için ihtiyacınız olan performansı sunabilir. Sevindirici bir şekilde, Intel bu heyecan verici yeni neslin fiyatını da artırmadı; Core Ultra 5 modeli için 1.099,99 £’dan başlayan ve Core Ultra 9 özellikleri için 1.399,99 £’a kadar çıkan bu dizüstü bilgisayar ile Core Ultra 7 inceleme modelim ortanın üst ucuna doğru oturuyor.
Son yıllarda, özel bir GPU olmadan bu tür bir Intel tabanlı dizüstü bilgisayar satın almak, AMD’nin APU’larını veya Apple’ın Silikon işlemcilerini kullanarak yapabileceğinizin ötesinde çok iş parçacıklı veya grafik performansı konusunda ödün vermeyi kabul etmek anlamına geliyordu. Meteor Lake ile bu durum geçmişte kalabilir.
İyi tasarım, güçlü performans ve mükemmel ekranı bir araya getiren harika bir hafif dizüstü bilgisayar.
Artıları
- Ana akım uygulamalarda mükemmel performans.
- iGPU standartlarına göre iyi oyun performansı.
- Fantastik OLED ekran.
- Bağlantı veya ergonomiden ödün yok.
Eksiler
- GPU hızları ince form faktörü ile sınırlandırılmıştır.
Temel Özellikler
- İnce ve hafif bir tasarımda yüksek performansIntel’inyeni Meteor Lake mimarisi, ultra taşınabilir cihazlara daha yüksek CPU ve GPU performansı seviyeleri getiriyor.
- Bir iGPU’dan daha iyigrafiklerİşlemci içinde kendi kutucuğunda bulunan Intel Arc GPU ile bu, özel bir grafik yongası olmadan oyun sınıfı performans sunan ilk Intel dizüstü bilgisayardır.
- Üstün OLEDekranYüksek 1800p çözünürlük ve parlak renk üretimi ile bu OLED ekran, yaratıcı uygulamalar ve hatta sadece oyunlar ve video akışı için mükemmeldir.
Tasarım ve Klavye
- Sağlam alüminyum şasi ile ince ve hafif tasarım.
- Sağlam bağlantı noktası ve priz seçeneklerinin yanı sıra Wi-Fi 6E bağlantısı.
- Net, tıklamalı harekete sahip harika klavye.
Önceki Asus Zenbook 14 OLED modellerini gördüyseniz, bu güncellemenin tasarımında çok şaşırtıcı bir şey bulamayacaksınız. 15 mm kalınlığında ince bir ünite, 312 x 220 mm’lik 14 inç OLED ekranından biraz daha büyük ve sadece 1,29 kg ağırlığında. Kasa, çekici, seramik hissi veren mürekkep mavisi bir yüzeyle kaplanmış bir alüminyum alaşım ve dayanıklılık için MIL-STD-810H sertifikasına sahip. Kapak da dahil olmak üzere kasanın neredeyse hiçbir yerinde esneme yok ve çantalarda saklanarak ve kahve dükkanı masalarında oturarak geçen bir hayatla mücadele edeceğini düşünemiyorum. Origami katlama tasarımına sahip kapak harika görünüyor.
Bağlantı, bu kadar ince bir ünite için oldukça iyi. USB Type-C ile şarj olduğu göz önüne alındığında, sağda iki Thunderbolt 4/USB Type-C bağlantı noktası yerine dizüstü bilgisayarın her iki tarafında da bağlantı noktaları görmek isterdim, ancak solda bir USB 3.2 Gen 1 Type-A bağlantı noktası ve sağda bir HDMI 2.1 çıkışı da var. Hemen yan tarafta geleneksel 3,5 mm ses soketini bulacaksınız. Önceki nesillerin aksine mikro SD kart yuvası yok.
Zenbook serisi, kompakt tasarımlardan iyi ergonomi elde etme eğilimindedir ve yeni Zenbook 14 OLED iyi çalışmayı sürdürmektedir. Arkadan aydınlatmalı klavye, standart bir düzende normal boyutlu, düz tepeli tuşlarla mevcut alandan en iyi şekilde yararlanıyor, sol Shift ve Ctrl tuşlarında biraz küçülme ve garip bir şekilde büyük boyutlu bir karma tuşu var, ancak yazmamın akışını hiçbir şekilde kesintiye uğratmadı. Tuşlar baskı altında sallanmıyor ve hoş, ince bir tıklama ile hareket sıkı hissediliyor. İnce tasarımı rahat bir yazma pozisyonu bulmayı kolaylaştırıyor.
Dokunmatik yüzey için de bolca zamanım var. Cam gibi pürüzsüz bir his veriyor, izleme neredeyse kusursuz ve oldukça hızlı ya da hassas işlerin üstesinden gelebilecek kadar büyük. Asus’un sağ üstteki sembole dokunup basılı tuttuğunuzda dokunmatik yüzeyi sayısal bir tuş takımına dönüştüren NumberPad özelliğinin büyük bir hayranı değilim – ara sıra yanlışlıkla açıyorum ve neden çevrimiçi formlarda sahte numaralar almaya devam ettiğimi merak ediyorum. Yine de açıldığında tekrar devre dışı bırakmak yeterince kolay.
Plastiklerin görünür olduğu birkaç alanda tüketici sonrası geri dönüştürülmüş plastiklerin kullanılması dışında, bu özel modelde sürdürülebilirliğe odaklanan pek bir şey yok. Bununla birlikte, ambalaj çoğunlukla kartondan oluşuyor, bu nedenle en azından çöp sahasına gitmemesi gerekiyor.
Ekran ve Ses
- 2880 x 1800 çözünürlüğe ve 120Hz yenilemeye sahip parlak 14 inç OLED panel
- HDR video ve daha fazlası için üstün kontrast ve renk üretimi
- Düşük ses seviyelerinde iyi ses, ancak ses seviyesi yükseldikçe netliğini kaybediyor
Yeni nesil CPU olmasaydı, ekran Asus Zenbook 14 OLED’in en önemli özelliği olurdu. 2880 x 1800 çözünürlüğe ve 120Hz yenilemeye sahip 14 inç OLED panel, oldukça net ve canlı. Renkler çoğu IPS ekranda göremeyeceğiniz bir canlılığa sahipken, HDR oyunlar ve videolar harika görünüyor.
Bir kolorimetre ile SDR parlaklık seviyelerini 417,2nit olarak ölçtüm, bu da doğrudan güneş ışığından uzak her yerde kullanım için yeterince parlak, kontrast ise teknik olarak sonsuz:1. Renk üretimine gelince, ekran sRGB’nin %100’ünü, DCI-P3’ün %99,9’unu ve Adobe RGB’nin %97,6’sını sırasıyla %172,8, %122 ve %119’luk hacimlerle kapsıyor. Kısacası, üst düzey video, görüntü düzenleme ve tasarım uygulamaları için fazlasıyla yeterli, özellikle de sadece 0,89’luk ortalama Delta-E ile renk doğruluğu olağanüstü.
Ses, Zenbook’un ince çerçevesi göz önüne alındığında iyi. Ses seviyeleri kesintiye uğramadan gündelik dinleme için yeterince yüksek ve yalnızca üçte iki işaretini geçtikten sonra sert ve biraz gürültülü gelmeye başlıyor. Bu noktaya kadar, stereo efektlerin iyi bir şekilde konumlandırılmasıyla netlik iyi. Bu dizüstü bilgisayarı sesli aramalar ve görüntülü toplantılar için kullanırsanız, duyma veya duyulma konusunda herhangi bir sorun yaşamazsınız ve öne bakan 1080p web kamerası da net, parlak, iyi pozlanmış videolar sunarak göreve hazırdır. Bonus olarak, arka plan bulanıklığı, göz teması, otomatik çerçeveleme ve ses odaklaması ile video konferansı geliştirmek için Windows AI destekli Studio Efektlerini kullanır. Windows Hello ile şifresiz oturum açmanızı sağlayan bir kızılötesi derinlik sensörüne de sahipsiniz.
Performans
- Core 7 Ultra, önceki nesil Core i7’ye göre gerçek bir gelişme.
- Yeni Intel Arc GPU, Intel’in önceki çabalarını ezip geçiyor ve AMD’nin en iyileriyle yarışıyor.
- 1080p’de en zorlu AAA oyunları için hala yeterli GPU performansı yok.
4,8 GHz’e varan hızlarda toplam 22 iş parçacığı çalıştıran 6 P-çekirdeği ve 10 E-çekirdeği ile Core Ultra 7 155H, kağıt üzerinde bir güç merkezidir. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, yeni NPU ve Arc GPU’dan bahsetmeye gerek yok, 13. nesil eşdeğeri Core i7-1360P’den iki daha fazla P-çekirdeği ve iki daha fazla E-çekirdeği var. İ7-1360P, P-çekirdeklerinde daha yüksek 5GHz artışa sahipti, ancak E-çekirdekleri Ultra 7 155H’nin 3.8GHz’i yerine 3.7GHz’de maksimuma ulaştı. Yeni karo mimarisinin I/O avantajlarını da hesaba kattığımızda Meteor Lake dizüstü bilgisayarlardan büyük şeyler beklemek yanlış olmaz.
Ve Asus Zenbook 14 OLED bu vaadi yerine getiriyor. 1.399,99 sterlinlik inceleme modelimizde Core Ultra 7 155H çipin yanı sıra 32GB RAM ve 1TB SSD bulunuyor. Geekbench 6’da 2352 (tek çekirdekli) ve 12425 (çok çekirdekli) skorlarıyla Dell XPS 13 Plus (2023) ve LG Gram SuperSlim gibi i7-1360P dizüstü bilgisayarların önünde yer alıyor, ancak LG tek iş parçacıklı performansta biraz daha önde. PC Mark 10’da Zenbook 14 OLED toplamda 6279 puan alırken LG Gram SuperSlim 5738 ve Dell XPS 13 Plus 5082 puan aldı. 3DMark Time Spy testinde ise Asus’un 2730 skoruna karşılık Dell’in 1829 ve LG’nin 1738 skorları karşılaştırılamaz.
Zenbook 14 OLED’e daha iddialı iş yükleri yüklediğinizde, yine kozlarını ortaya koyuyor. Cinebench R23’te Dell’in 1552 ve 8663 ve LG’nin 1690 ve 7083 puanlarına karşılık 1669 (tek çekirdekli) ve 9515 (çok çekirdekli) puan aldı. Ayrıca Blender 4.0 kıyaslamasının üç test senaryosunda 56.32, 33.07 ve 21.81 puan aldı.
Ancak Asus Zenbook 14 OLED, AMD’nin 7000 serisi APU’larını çalıştıran cihazlardan daha sert bir rekabetle karşı karşıya. Örneğin, yakın kuzeni Asus Zenbook 15 OLED, Ryzen 7 7735U kullanıyor ve Geekbench kıyaslamalarında daha yavaş olsa da PC Mark 10’da 6480 puan alarak daha hızlı. Core 7 Ultra’nın Arc GPU’su 3DMark’ta Ryzen 7’nin Radeon 680M GPU’sunu ezip geçiyor, ancak Time Spy testinde 2890 ila 2950 puan alma eğiliminde olan Radeon 780M’li yeni APU’lara karşı çok iyi performans gösteremeyebilir.
Radeon 780M’de olduğu gibi, bunun oyun için ne anlama geldiği konusunda gerçekçi olmanız gerekir. 1800p doğal çözünürlükte oyun oynamak mümkün değil ve 1440p’de bile en yüksek detay ayarlarında Returnal’da oynanamaz 14fps kare hızlarına bakacaksınız. 1080p ve orta ayarlara geçin, ardından XESS çözünürlük ölçeklendirmesini kullanın ve bunu neredeyse oynanabilir 29 fps’ye kadar çıkarabilirsiniz, ancak sorunsuz bir sonuç elde etmek için Düşük ve hatta 720p’ye düşmeniz gerekir. Cyberpunk 2077 daha da zor. XeSS etkin ve Orta ön ayarlı 1080p çözünürlükte bile 30 fps’nin üzerine ancak çıkabildim. Gerçekten oynanabilir bir deneyim istiyorsanız ya çözünürlüğü ya da detay ayarını düşürmeniz gerekecek.
Eğer buna katlanamayacaksanız, daha az iddialı oyunlar seçmeniz tavsiye edilir. Rainbow Six: Extraction, Ultra ayarlarla 1080p’de 50 fps’de veya bunu Medium’a düşürürseniz 66 fps’de çalışıyor.
Core 7 Ultra 155H için bu biraz hayal kırıklığı mı? Belki, ama Zenbook 14 OLED’in tasarımı ve soğutmasının da bir faktör olduğundan şüpheleniyorum. Bir kere, fan profilini Dengeli’den Performans’a çevirerek, fazladan fan gürültüsü pahasına Time Spy sonucunu 2730’dan 3324’e çıkarabildim, ancak Cinebench ve Geekbench skorları iyileşmedi.
Diğer yandan, test sırasında Acer’dan benzer özelliklere sahip bir Core 7 Ultra 155H cihaz aldım ve PC Mark 10’da 6705, 3D Mark Time Spy’da 3535 ve Cinebench R23’te 1742 ve 11880 puan alarak kıyaslama paketimizde önemli ölçüde daha hızlıydı. Oyun benchmarklarının tamamını çalıştırmamış olsam da, Returnal’da daha hızlıydı, 1080p’de Orta ayarlar ve XESS ile 33 fps ve ayrıca 1080p’de Ultra ayarlarla 67 fps gördüğüm Rainbow Six Extraction. Acer daha büyük ve daha gürültülü bir dizüstü bilgisayar ama ekstra hız sağlıyor.
Oyunlar bir yana, Core 7 Ultra umduğunuzu fazlasıyla veriyor; ince ve hafif bir cihazda kullanıldığında bile yaratıcı uygulamalar için daha hızlı performans ve gelişmiş 3D performansı sunuyor. Zenbook 14 OLED’in ideal bir ultramobil grafik iş istasyonu olduğunu söylemiyorum ama Photoshop, Vegas Pro, Adobe Premiere ve daha fazlasında ana akım iş yüklerinin üstesinden mükemmel bir şekilde gelebiliyor.
Yazılım
- İstenmeyen bloatware açısından çok fazla değil.
- Asus yardımcı programları, özellikle bir Android tablet veya telefon kullanıyorsanız, bazı değerler katar.
Zenbook 14 OLED, McAfee LiveSafe deneme sürümü ve Asus’un kendi MyAsus, Screen Xpert ve GlideX yardımcı programları da dahil olmak üzere önceden yüklenmiş bir dizi yazılımla birlikte geliyor. Sonuncusu ayarlara ve performans profillerine erişim sağlıyor, ancak uzatılmış garantiler ve diğer hizmet yükseltmeleri için size ek satış yapmak gibi kötü bir alışkanlığı var. GlideX temelde bir ekran paylaşım aracıdır ve Android akıllı telefonunuzdaki uygulamaları dizüstü bilgisayarınızın ekranında çalıştırmanıza veya dizüstü bilgisayarınızın ekranını bir tablet ekranına genişletmenize olanak tanır. Bu arada Screen Xpert, Windows’ta bulamayacağınız birkaç seçenekle birden fazla masaüstündeki uygulamaları yönetmek için bir yardımcı programdır. Tam olarak gerekli olmasa da hepsi belli belirsiz faydalıdır ve önceden yüklenmiş nispeten az sayıda bloatware vardır.
Pil ömrü
- Modern Office kıyaslamasında yaklaşık 13 saatlik pil ömrü.
- Tam parlaklıkta bir saat Netflix izlemek pilin %17 oranında azalmasına neden olabilir.
Asus Zenbook 14 OLED, PC Mark 10’un Modern Office pil kıyaslamasında 12 saat 56 dakika ile LG Gram SuperSlim ve Samsung Galaxy Book 3 360 ile aşağı yukarı aynı ligde yer alarak pil ömrü konusunda etkileyicidir. Pratikte, şarj etmeden önce bir iş gününü tamamlamakta hiç sorun yaşamadım. Tam parlaklıkta video izlerken, pilin bir saat içinde yaklaşık %17 oranında azalmasını bekleyebilirsiniz.
Son Düşünceler
İnce ve hafif tasarımıyla Asus Zenbook 14 OLED, Intel’in yeni Core 7 Ultra CPU’sunun tüm potansiyelini tam olarak gösteremiyor, ancak yeni mimarinin üreticilerin ultra taşınabilir bir cihazdan daha yüksek performans seviyelerine ulaşmasını nasıl sağladığını harika bir şekilde gösteriyor. Dell XPS 13 Plus (2023) gibi önceki nesil benzer cihazları ve hatta Asus Zenbook 15 OLED ve LG Gram SuperSlim gibi daha büyük cihazları rahatlıkla geride bırakıyor.
Aslında, fantastik OLED ekranı ve rahat ergonomisi ile Asus, bir yaratıcının dizüstü bilgisayarı veya bir iş makinesi ya da tam kanlı bir oyun bilgisayarı dışında hemen hemen her şey olarak çalışabilir. Burada yeni Arc iGPU, Intel’in önceki entegre grafik teknolojisine göre büyük bir gelişme ve Acer Swift Edge 16 gibi AMD’nin en hızlı APU’ları için ciddi bir rekabet ama yine de özel donanımla aynı ligde değil. Daha fazla oyun yeteneği istiyorsanız, daha büyük, daha ağır ve daha hızlı bir şey aramanız gerekecek, ancak bu herkes için mükemmel ve çok yönlü bir ultra taşınabilir.
Asus Zenbook 14 OLED, Intel’in ince ve hafif dizüstü bilgisayarları için bir adım öne çıkıyor ve şaşırtıcı derecede mütevazı bir ayak izinde üst düzey üretkenliği ve güçlü içerik oluşturucu yeteneklerini gerçeğe dönüştürüyor. Fiyat da hayal kırıklığı yaratacak kadar yüksek değil; test ettiğim Core Ultra 7 modeli 1.399,99 £ ve ürün yelpazesi genel olarak 1.099,99 £’dan başlıyor. Bu MacBook Air parası ve bu değerli bir rakip.