MSI Stealth 16 Studio İncelemesi

Estetik ve Performansın Buluştuğu Nokta: MSI Stealth 16

Giriş

MSI Stealth 16 Studio, lüks tasarımlı, kişilikli ancak performans konusunda yetersiz bir dizüstü bilgisayar.

Piyasadaki devasa oyun dizüstü bilgisayarlarının çoğunun aksine, MSI Stealth 16 Studio kabul edilebilir 1,99 kg’dan daha ağır, MSI beni hareket halindeyken dışarı çıkarmaya ve bir iş cihazı olarak ikiye katlamaya teşvik ediyor.

Stealth 16 Studio’nun daha ince tasarımı, orta sınıf RTX 4070 GPU’nun yanı sıra Raptor Lake Intel i7 işlemciye sahip olmasını engellemedi. Bu özellikler, RTX 4090 ile donatılan üst düzey Asus ROG Zephyrus G14 (2023) ile karşılaştırılamaz, ancak Quad HD (1440p) oyun oynamayı uman herkes için çok makul bir kombinasyondur.

MSI Stealth 16 Studio, inceleme zevkine eriştiğim en çekici oyun dizüstü bilgisayarlarından biri olan şık ve hafif bir makinedir. Ancak, bu kadar yüksek bir fiyat ve hayal kırıklığı yaratan bir performansla, birinci sınıf tasarımı ancak bir yere kadar gidebilir.

Artıları

  • Harika oyun klavyesi.
  • Canlı ve güçlü ekran.
  • İnce ve hafif tasarım.
  • Güvenilir pil ömrü.

Eksiler

  • Fanlar stres altında ses çıkarır.
  • Çok hızlı ısınır.
  • Bazı performans sorunları.

Temel Özellikler

  • Hafif magnezyum-alüminyum alaşımlıkasaMSI Stealth 16 Studio sadece 1,99 kg ağırlığındadır ve taşınabilirlik açısından bazı üretkenlik cihazlarıyla aynı seviyededir.
  • Şık, birinci sınıf tasarımSaf Beyaz ve Yıldız Mavisi renkleri muhteşem derecede ince ve şıktır, bu da onu ofis veya üniversite çalışmaları için uygun bir seçim haline getirir.
  • Güzel tuş başına RGBaydınlatmaKlavyedekituş başına RGB aydınlatma,birden fazla stile olanak tanır ve çok fazla kişilik kazandırır.

Tasarım ve Klavye

  • Portlar ile dolu.
  • Son derece zarif klavye.
  • Bir oyun dizüstü bilgisayarı için hafif.

MSI’ın Stealth 16 Studio için sloganı “İnce, Keskin, Şık”. Studio 16 Stealth, kullanma zevkine eriştiğim en şık oyun dizüstü bilgisayarlarından biri olduğu için başarılı aliterasyon tam isabet.

Magnezyum-alüminyum alaşımlı kasası modern, parlak ve hafif; cihaz 1,99 kg ağırlığında. Sade bir kapağı var – görünürde RGB aydınlatma yok – ve bir ofis veya üniversite ortamına mükemmel bir şekilde uyacaktır. İnceleme örneğim Yıldız Mavisi renginde geldi, ancak daha çarpıcı bir Saf Beyaz seçeneği de mevcut.

Klavye çok şık ve MSI Centre üzerinden erişilebilen yoğun kişiselleştirme için tuş başına RGB aydınlatma sunuyor. Tuşlara derin basışlar tatmin edici bir tıklama sağlıyor ve bu da büyük miktarda hareketle birleşerek çok hoş bir yazma deneyimi yaratıyor.

Tek sıkıntım tuşların biraz büyük olması. Bu, oyun oynarken bazı yanlış adımlara ve yazarken dilbilgisi hatalarına neden oldu, ancak birkaç gün kullandıktan sonra boyuta alıştım.

Oyun oynamak için harici bir fare tavsiye etsem de, büyük dokunmatik yüzey dokunmaya duyarlı ve pürüzsüzdü ve günlük iş görevleri için fazlasıyla kullanışlıydı.

19,95 mm’lik ince form faktörü düşünüldüğünde MSI bu dizüstü bilgisayara çok sayıda bağlantı noktası sığdırmayı başarmış. Rahatça oyun oynamak için ihtiyacım olan her şeyle birlikte geldi: HDMI 2.1 girişi, USB-A3.2, USB-C, Thunderbolt 4, MicroSD Kart Okuyucu, Ethernet (RJ45) bağlantı noktası ve ses jakı.

MSI, bu cihazın sürdürülebilirliğini öne çıkarmıyor, bu nedenle çevre göz önünde bulundurularak geliştirilmiş olması pek olası değil. Bununla birlikte, ambalaj tamamen kartondan oluşuyor ve kabloları tutmak için iki küçük 4 LDPE plastik poşet kullanılmış. Bu poşetler Birleşik Krallık’ta geri dönüştürülebilir, ancak nerede olduğunu öğrenmek için yerel yetkilinize danışmanız gerekecektir.

Dizüstü bilgisayar, yapılabilecek en çevre dostu metallerden biri olan magnezyum-alüminyum alaşımlı bir kasaya sahiptir ve cihazın geri kalanı için listelenmiş hiçbir malzeme yoktur. HP Omen Transcend 16 sürdürülebilirlik konusunda daha şeffaf bir yaklaşıma sahip, ancak MSI’ın bu bölümde biraz çaba sarf ettiği açık.

Ekran ve Ses

  • Quad HD (1440p) çözünürlük nettir.
  • Şaşırtıcı derecede iyi renk doğruluğu.
  • Güçlü ses sistemi.

Stealth 16 Studio’da üç farklı ekran konfigürasyonu var; 165Hz yenileme hızına sahip Full HD+ (1920×1200), 240Hz’de Quad HD+ (2560×1600) ve 120Hz’de Ultra HD+ (3840×2400). Ben 4K oyunların söz konusu olmadığı ancak yüksek yenileme hızına erişebildiğim orta varyasyonu test ettim.

Test ettiğim modele odaklanırsak, ekran takdire şayan bir performans gösterdi. QHD+ çözünürlük tüm senaryolarda net ve temiz görüntüler elde edilmesini sağladı ve Lost’u izlerken 4K çözünürlük özlemiyle yanıp tutuşmadım.

Ekranı bir renk ölçer kullanarak test ettim ve 460 nitlik güçlü bir tepe parlaklığına sahip olduğunu gördüm. Yaratıcılar ayrıca ekranın sRGB, Adobe RGB ve DCI-P3 gamlarında sırasıyla %98, %91 ve %98 puan aldığını ve bu sayede renge duyarlı işler için güvenilir bir seçenek olduğunu bilmek isteyeceklerdir.

Yüksek tepe parlaklığı ve yenileme hızı, oyunların akıcı ve canlı görünmesi anlamına geliyordu. Stardew Valley’deki çiftliğim renk ve nüans doluydu ve Cyberpunk 2077’deki yoğun kıyaslamalarım sırasında herhangi bir ekran yırtılması veya titremesi fark etmedim. Lost’u izlediğimde de muhteşem görünüyordu; denizin mavileri ve ormanın yeşilleri ekrandan fırlıyordu ve her karede muazzam miktarda ayrıntı vardı, bu da son derece sürükleyici bir deneyim yaratıyordu.

Ses de mükemmeldi. Lost’un müzikleri etkili ve dengeliydi, üst uçta bozulma yoktu ve alt uçta bolca vurgu vardı. Oyunlarda da benzer bir durum söz konusuydu; Batman Arkham Night’ta ekran dışı ipuçlarını duyabiliyordum ve şehrin sesleri ürkütücü ve sarıcıydı.

Performans

  • RTX 4070 GPU’ya kadar yapılandırılabilir.
  • Oyun kıyaslamaları biraz sönük – DLSS açılana kadar.
  • Sıcak ve gürültülü olabilir.

Zamanında birkaç oyun dizüstü bilgisayarını test ettim ve genellikle benzer dahili özelliklere sahip dizüstü bilgisayarların karşılaştırılabilir bir performansa sahip olması beklenir. MSI Stealth 16 Studio ise Intel Core i7-13620H ve Nvidia RTX 4070 GPU ile gelmesine rağmen birkaç önemli alanda benzerlerinin gerisinde kalıyor.

Endüstri kıyaslama sonuçlarım, Stealth 16 Studio’nun benzerlerine kıyasla yetersiz olduğunu kanıtlıyor; Asus TUF Gaming A15 (2023) ve Lenovo Yoga Pro 9i 16’yı zaman zaman geride bırakmayı başardı, ancak testlerimin çoğunda geride kaldı.

Bu dizüstü bilgisayarın çok gürültülü çalıştığını ve zorlandığında nispeten ısındığını gördüm, bu da altta yatan bazı kısma sorunlarına bağlanabilir. İlginç bir şekilde, bir oyunu yaklaşık 10 dakika boyunca duraklatmak dizüstü bilgisayarın aşırı derecede ısınmasına neden oldu, öyle ki kapatmam gerektiğini hissettim, bu yüzden çok uzun süre boşta bırakmanızı tavsiye etmem.

Oyun odaklı kıyaslamalarda da benzer bir durum söz konusuydu ama bir uyarı vardı. Stealth 16 Studio’nun Asus ROG Zephyrus G14’ün (2023) içindeki RTX 4090 ile kıyaslanamayacağı açık ama RTX 4060 ve RTX 4070 dizüstü bilgisayarlara da yetişmekte zorlandı.

Stealth 16 Studio’nun içindeki RTX 4070 GPU’nun maksimum TGP’si 105W, bu da oyun performansının neden serisindeki diğer dizüstü bilgisayarlarla aynı seviyede olmadığını açıklayabilir. Alienware M16 aynı kartla 140W’da geliyor ve RTX 4060 ile gelen Razer Blade 14 de 140W TGP’ye kadar ulaşabiliyor. Aşağıdaki FPS sonuçlarından da görebileceğiniz gibi, bu düşük watt Stealth 16 Studio’nun işine yaramıyor.

İlginç bir şekilde, Stealth 16 Studio’nun Nvidia’nın DLSS’si şeklinde gelen bir numarası var. DLSS’nin etkin olduğu Cyberpunk 2077 testimde, Lenovo Yoga Pro i9 16 dışındaki tüm dizüstü bilgisayarları geçti, hatta RTX 4090 dizüstü bilgisayarı 15 fps ile geride bıraktı. Bu, tüm oyunları etkileyen bir avantaj olmayacaktır, ancak DLSS’nin etkinleştirilmesi koşuluyla Stealth 16 Studio’nun ışın izlemeyle başa çıkabileceğini bilmek güzel.

Stardew Valley’i oynadığım sırada biraz gecikme yaşadım ve internette gezinirken bu kadar güçlü bir dahili sistemden beklediğimden daha yavaş hissettim. Test ettiğim benzer oyun dizüstü bilgisayarlarına kıyasla Stealth 16 Studio biraz yavaş hissettirdi ve asıl güçlü yanının ham gücünden ziyade ekranı ve estetiği olduğunu söyleyebilirim.

SSD’nin performansı daha etkileyiciydi ancak yukarıda bahsedilen kıyaslama sonuçlarını telafi edebileceğini sanmıyorum. Testlerim 7108.92MB/s okuma ve 5266.79MB/s yazma ile sonuçlandı, bu da önemli rakiplerinin çoğunun üzerinde olmasa da aynı seviyede. Benim özel iş yüküm nedeniyle, bu olumlu SSD puanları bu dizüstü bilgisayarla olan deneyimimi etkilemedi, ancak düzenli olarak çok sayıda dosya aktaran herkes için kullanışlı olacaktır.

Yazılım

  • MSI Merkezi istediğim kadar geniş değil.
  • Uğraşılacak çok fazla şişkinlik yok.

Yazılım açısından, Stealth 16 Studio’nun ana cazibesi MSI Centre’dır. Donanımı izlemek, GPU kullanımını kontrol etmek ve cihazda ne kadar bellek kaldığını görmek için kullanılabilir.

Özelleştirme ayarları beni biraz hayal kırıklığına uğrattı; tuş başına klavye özelleştirmesi çok kapsamlı değildi ve uygulamada gezinmek beklediğimden daha zahmetliydi. Burada oyun, içerik oluşturma, iş, eğitim ve daha fazlasıyla ilgili indirilebilecek çok sayıda ekstra yazılım var, bunu takdir ettim.

Pil Ömrü

  • İki saat içinde %80 oranında tükenmiştir.
  • Bir buçuk saatten az oyun.

Dayanıklılık açısından Stealth 16 Studio, özellikle özel bir GPU ile birlikte geldiği için güvenilir bir makineydi. Testlerim, bu dizüstü bilgisayarın üretkenlik iş yükü için 6 saat 1 dakika dayanabildiğini gösterdi.

Bu, HP Omen Transcent 16’nın 1 saat 3 dakikasıyla neredeyse tamamen aynı seviyeye getiriyor, ancak Razer Blade 14’ün (2023) 10 saat 18 dakikasının oldukça altında kalıyor. Stardew Valley’i oynarken, %40’ta otomatik olarak pil tasarrufu modunu etkinleştirmesine rağmen, pil iki saatten kısa bir süre içinde %89’dan %10’a düştü.

Stealth 16 Studio’nun dayanıklılığı, hangi oyunu oynadığınız, ekranın parlaklığı ve RGB klavyenin etkin olup olmadığı gibi diğer bazı faktörlere bağlı olacaktır, ancak çoğu oyuncu için hizmetten daha fazlası olmalıdır.

Son Düşünceler

MSI Stealth 16 Studio (2023), yüksek ve düşük seviyelerin bir karışımı; QHD ekran fevkalade sürükleyici, medya içeriği yayınlarken ve oyun oynarken bana net ve canlı görseller sağladı. Çok sayıda bağlantı noktası, hiçbir zaman bir dongle’a uzanmak zorunda kalmamam anlamına geliyordu ve yüksek ve güçlü hoparlörler, herhangi bir oyun kulaklığından veya harici hoparlörden vazgeçmemi sağladı.

Bununla birlikte, Stealth 16 Studio’nun performansı arzulanan bir şeydi. Web’de gezinirken gecikme ve yavaş yükleme süreleri, bu dizüstü bilgisayarı olması gerekenden çok daha yavaş hissettirdi, özellikle de 2000 £ / 2000 $ ‘ın üzerindeki fiyatı düşündüğünüzde. Bu, üçlü A oyunlarını güvenilir bir kare hızında çalıştıramayacağı anlamına gelmez, ancak yol boyunca bazı takılmalara maruz kalmanız muhtemeldir.

Taşınabilirlik ve performans arasında harika bir denge kuran bir şey arıyorsanız, Asus ROG Zephyrus G14 (2023) piyasadaki en iyi seçeneklerden biridir ve biraz tasarruf etmek istiyorsanız Asus TUF Gaming A15 harika bir seçimdir. Daha fazla seçenek için en iyi dizüstü oyun bilgisayarları derlememize göz atın.

SSS

MSI Stealth 16 Studio’da tuş başına RGB klavye var mı?
Evet, MSI Stealth 16 Studio, eşlik eden yazılımda ayarlanabilen tuş başına RGB klavyeye sahiptir.
MSI Stealth 16 Studio oyun oynarken ne kadar dayanır?
MSI Stealth 16 Studio, bir oyun seansı sırasında iki saat içinde %80 oranında tükendi.
MSI Stealth 16 Studio yüksek ses çıkarıyor mu?
Test sürem boyunca, MSI Stealth 16 Studio kıyaslama sırasında çok gürültülü ve sıcak oldu, ancak bu sorun oyun oturumları sırasında o kadar belirgin değildi.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu