Acer Swift Edge 16 İncelemesi
İçerik
Giriş
Acer Swift Edge, 2022 yılında piyasaya sürüldüğünden beri göz alıcı bir cihaz olmuştur. Acer’ın üst düzey ince ve hafif makineleri genellikle modern görünümden kaçınır, ancak Swift Edge 16 en son teknolojide olmayı hedefliyor. Bu daha fazla lüks anlamına gelmese bile.
Swift Edge, Acer’ın LG Gram serisine cevabı olarak piyasaya çıktı ve büyük ekranlı ancak oldukça hafif bir kombinasyonda üst düzey üretkenlik özellikleri sunuyor. Dahası, Acer bunu LG’nin Gram serisinden çok daha düşük bir fiyatla, 1299,99 £’dan başlayan fiyatlarla sunuyor.
Sadece LG Gram’ın değil, diğer pek çok rakibinin de altında olan bu fiyata rağmen, AMD Ryzen 7 7840U çip, 3.2K OLED ekran, 16GB RAM ve 512GB SSD ile sunulan özellikler umut verici görünüyor.
Acer Swift Edge 16, hafif bir kasada güç isteyenler için mükemmel bir dizüstü bilgisayardır. Lüks bir tasarım sunmayabilir ancak hafif yapısı mükemmel üretkenlik performansını, yetenekli yaratıcı becerileri ve bazı temel oyun gücünü bir araya getirmeyi başarıyor. Yine de aşırı istekli fanlar, kötü hoparlörler ve ilginç trackpad gibi tuhaflıklar bazılarını rahatsız edebilir.
Artıları
- Etkileyici derecede çok yönlü performans.
- Parlak ve zengin 3,2K OLED ekran.
- Etkileyici derecede hafif.
- Üst düzey liman seçimi.
Eksiler
- Tuhaf trackpad tıklaması.
- Zayıf hoparlörler.
- Hevesli hayranlar.
Temel Özellikler
- 16 inç 3.2K OLED ekranOLED’in sağladığı yüksek çözünürlük ve üstün kontrast sayesinde harika görüntü kalitesine sahip büyük bir ekran.
- Hafif tasarım:16 inçlik büyük bir ekrana sahip olmasına rağmen, bu dizüstü bilgisayar sadece 1,23 kg ağırlığındadır ve bu da onu etkileyici bir şekilde taşınabilir hale getirir.
- Wi-Fi 7desteğiYeni Ryzen çip, uyumlu bir yönlendiriciniz olduğu sürece en yeni kablosuz standardını destekler.
Tasarım ve Klavye
- Etkileyici derecede hafif, ancak bazıları bunu ucuz bir his olarak görebilir.
- Hoş hareket ve geri bildirime sahip küçük tuşlar.
- Çok çeşitli limanlar.
Acer Swift Edge 16’nın tasarımı biraz karışık bir çanta ve büyük ölçüde kişisel zevklere ve gereksinimlere bağlı olacak.
İlk bakışta, Acer’ın birçok makinesinde oldukça ezici ve modası geçmiş görünümler konusundaki ününden kaçınan gizli ve şık bir dizüstü bilgisayar. Olivine Black kaplama, ilk bakışta siyah görünmesine rağmen hafif yeşil tonuyla ilgi çekici.
Potansiyel alıcıları ayırması muhtemel olan şey ise yapı kalitesi. Magnezyum-alüminyum şasi 1,23 kg’lık düşük ağırlığı mümkün kılıyor ve 12,95 mm’lik cihazın kenarları sağlam bir his veriyor. Bununla birlikte, özellikle cihazın alt yarısının orta kısmında oldukça fazla esneme var. Günlük kullanımda beni rahatsız eden bir şey değil ama birçok kişinin bunu kaliteli tasarımın bir ölçütü olarak gördüğünü biliyorum.
Bu cihaz, bu kategorideki Asus veya MSI gibi rakipleri karşısında ucuz hissettiriyor, ancak MacBook Air, Dell XPS 13 Plus veya Samsung Galaxy Book 3 360 ile eşleşmiyor.
Yine de şaşırtıcı derecede ince ve hafif tasarım için yapmak isteyeceğiniz bir fedakarlık olabilir. İster bir odadan diğerine geçerken ister işe gidip gelirken olsun, bu dizüstü bilgisayarı taşımayı çok keyifli buldum. 16 inçlik alana sığacak kadar büyük bir çantaya ihtiyacınız olacak.
İnceliğine rağmen Acer Swift Edge 16’da harika bir klavye var. Benim tek sıkıntım tuşların oldukça küçük olması ve biraz daha fazla alan sağlamak için sayı tuşlarından feragat etmeye hazırım.
Bununla birlikte, yazma deneyimi güçlü, şaşırtıcı miktarda hareket ve tam akış içindeyken özellikle ödüllendirici hissettiren bazı keyifli geri bildirimler sunuyor. İzleme dörtgeni iyi boyutta ancak tıklama sesini oldukça garip buldum, sığ bir his veriyor ve tiz bir sesi var. Bu, duyarlı bir deneyim olan genel deneyimi büyük ölçüde etkilemiyor.
Bir kez daha ince tasarıma karşı çıkan etkileyici bağlantı noktası seçenekleri 2x USB-4 Type-C, 2x USB-A 3.2, HDMI 2.1, kulaklık girişi ve microSD kart okuyucudan oluşuyor. Bu cihazın üretkenlik ve yaratıcılık alanlarındaki performans özelliklerine uyan harika bir aralık. Elbette AMD çip kullandığı için Thunderbolt 4 yok.
Tam boyutlu bir SD kart okuyucu, özellikli görmek güzel olabilecek tek gelişme. Wi-Fi 7, Bluetooth 5.1’in yanı sıra destekleyici bir yönlendiriciye sahip erken benimseyen biriyseniz yararlanmanız için yerleşiktir.
Genellikle sürdürülebilirlik çabalarını öne çıkarmaya hevesli bir marka olan Acer, Swift Edge 16 ürün sayfalarında bu konuda herhangi bir iddiada bulunmuyor. Tüketici sonrası geri dönüştürülmüş plastikler diğer birçok Acer seçeneğinin temelini oluşturuyor ancak bu cihazda sunulan magnezyum-alüminyum kasada herhangi bir plastik bulunmuyor.
Ekran ve Ses
- Canlı ve net 3,2K OLED.
- Çok zayıf hoparlörler.
Acer Swift Edge 16’nın ekranı, 1300 £’un altında bir fiyata 16 inç 3.2K 120Hz OLED paneli etkileyici bir şekilde bir araya getirerek kesinlikle yüksek bir noktadır. Çözünürlük bol miktarda ayrıntı sunuyor ve bu ayrıntılar 16:10 çözünürlüğün yanı sıra birden fazla pencerede çalışmak için ideal. Videolar ve filmler canlı ve renkli görünüyor, parlak panelden gelen yansıma harika bir izleme deneyimini engelleyen tek şey.
Ekran kıyaslama testlerim de bunu destekledi ve 371,1 nit parlaklık ve 6900K beyaz görsel renk sıcaklığına ulaştı – yani biraz soğuk tarafta. Kontrast, bir OLED’den bekleyeceğiniz gibi, tek tek pikseller kapatılabiliyor ve bu da net renkler sağlıyor. Doğruluk açısından %100 sRGB, %95 Adobe RGB ve %100 DCI-P3 elde edersiniz. Bu nedenle, bu ekran fotoğraf düzenleme ve benzeri işler için kullanan yaratıcılara iyi hizmet edecektir.
Ekranın kendisi Acer Swift Edge 16’nın görüntüleme deneyimini engellemeyebilir, ancak hoparlörler de ellerinden gelenin en iyisini yapıyor. Hoparlörler bu dizüstü bilgisayarın en kötü yönü. Hoparlörleri en iyi şekilde sert olarak tanımlayabilirim, alçak seslerde netlik yok ve az miktarda garip bir şekilde doğal olmayan baslar var. Yapabileceğim en yakın karşılaştırma bazı orta sınıf cep telefonları ile. Standartlara uygun değil ve MacBook Air ve Dell XPS 13 Plus gibi modellerin ışık yılı kadar gerisinde.
Performans
- Üretkenlik iş yüklerine hakimdir.
- İçerik oluşturucular ve bazı hafif oyunlar için yetenekli.
- Tutarsız hayranlar.
Acer Swift Edge 16 inceleme örneğim yeni AMD Ryzen 7 7840U (Radeon 780M grafikli) çip, 16GB RAM ve 512GB SSD depolama ile donatılmıştı. Bu kombinasyon testlerim boyunca beni etkiledi. Acer Swift Edge 16, tipik kullanımımda (zorlu üretkenlik görevleri) hiç duraksamadı ve kaç tane Chrome sekmesi açarsam açayım sorunsuz çalıştı. Çoklu görevler de onu zorlamadı. Eğer bolca boşluğu olan bir üretkenlik makinesinin peşindeyseniz, bu sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.
Günlük kullanımım sırasında yaşadığım tek sorun, çift fan setinin daha hafif iş yükleri sırasında beklemediğim bir anda düzenli olarak devreye girmesiydi. Bu sürekli bir sorun değildi ama bazen normale döndüklerinde şaşkınlık içinde kalıyordum. Bu aynı zamanda kasanın nadiren aşırı sıcak hissetmesine, en fazla ısının klavyenin hemen üstünden çıkmasına rağmen, hiçbir zaman rahatsızlık vermemesine rağmen oldu.
Ancak, Acer Swift Edge 16’dan kesinlikle daha fazlasını isteyebilirsiniz. Yukarıdaki kıyaslama sonuçlarına baktığınızda, Intel çipli veya eski AMD tekliflerine sahip önemli rakiplerinin önüne geçtiğini veya çok çekirdekli yetenekler söz konusu olduğunda kesinlikle domine ettiğini görebilirsiniz. Bu nedenle, yararlanılacak daha çok şey var.
Bu dizüstü bilgisayar, fotoğraf ve video düzenleme gibi yaratıcı işlerde rahatlıkla kullanılabilir. PugetBench Premiere Pro testimizde 299 puan alan ve Acer’ın 202 puan aldığı M2 MacBook Air ile tam olarak eşleşmiyor. Ancak, önemli Windows rakiplerinin aksine, düzenleme ile uğraşmaktan daha fazlasını yapabilen bu ince ve hafif dizüstü bilgisayar, temel ve orta düzey 4K talepleri olan editörlere uygun olacaktır.
Oyun yetenekleri aynı şekilde rakiplerinin önüne geçmiyor ama yine de ince ve hafif bir makineden beklediğinizden fazlasını sunuyor. Düşük ayarlarda, Full HD ve AMD’nin Süper Çözünürlük yükseltme özelliğini kullanarak Cyberpunk 2077’den 30 fps almayı başardım. Bu performans, Acer Swift Edge 16’nın Rocket League gibi temel oyunları rahatça çalıştırabileceğinin ve aynı zamanda Düşük ayarlarda veya daha düşük bir çözünürlük gerektiren daha zorlu oyunlara dikkatlice girebileceğinin güçlü bir göstergesidir.
Yazılım
- AI Windows Studio efektleri.
- Bir sürü şişkinlikle yüklü değil.
Tasarımı gibi, Acer Swift Edge 16 da bloatware açısından etkileyici bir şekilde hafifti, paketlenmiş internet güvenliği sizi baştan rahatsız etmiyor ve başka pek bir şey de yok. Acer’ın Arıtılmış Ses özelliği aramalarda mikrofonunuzdan gelen sesi temizlerken, Zamansal Gürültü Azaltma özelliği de kamera görüntülerinizi düzenliyor. Her ikisi de güzel bir destek sağlıyor.
Benzer bir şekilde, AMD’nin bu çipi Windows Studio efektleriyle çalışan Ryzen AI sunuyor. İşbirliği Otomatik Çerçeveleme, Göz Teması ve Arka Plan Efektlerini etkinleştirmenizi sağlar. Bunlar iyi çalışıyor ve Zoom, Teams, Google Meet ve benzerlerinde ayarları değiştirmek yerine yerel olarak sahip olmak yararlı. Otomatik Çerçeveleme, sunum yaparken biraz hareket etmeyi sevenler için faydalı olurken, Arka Plan Efektleri istenmeyen görselleri bulanıklaştırmayı kolaylaştırır. Göz Teması iyi çalışıyor ama yine de oldukça ürkütücü bulduğum bir özellik.
Web kamerası etkileyici özelliklere sahip ve 1440p çözünürlük sunuyor. Birçok dizüstü bilgisayarın 720 veya 1080p seçeneklerine sahip olması nedeniyle ayaklarımın yerden kesilmesini bekliyordum ama öyle olmadı. Detaylar güçlü ama çarpıcı değil ve görseller biraz soğuk. Bu yeni web kamerası özelliklerine sahip olmasına rağmen Windows Hello yüz tanıma özelliğinin desteklenmemesi de garip. Ancak güç düğmesine entegre edilen parmak iziyle oturum açma özelliği sorunsuz çalışıyor.
Pil Ömrü
- 8 saatlik fena olmayan bir pil ömrü.
- Hızlı şarj.
Pil ömrü, ince ve hafif dizüstü bilgisayar savaş alanında yeni bir cephedir ve birçok dizüstü bilgisayar artık 11 saatlik işaretin üzerine çıkmayı başarmaktadır.
Ne yazık ki Acer Swift Edge 16 bu dizüstü bilgisayarlardan biri değil. Teknik özelliklere bakıldığında, Acer’ın bu şık kasaya yalnızca 54Wh’lik bir hücre yerleştirmeyi başarması beklenen bir şey. 60Hz yenileme hızında gerçekleştirdiğim PCMark 10 pil kıyaslama testimiz 8 saatin üzerinde bir süre gösterdi.
Ancak, yoğun üretkenlik performansına ihtiyaç duyduğumda, genellikle 5 saatten daha az süre alıyordum. Bu ekranı her zaman 120Hz’de kullanmaya karar verirseniz daha da azını bekleyebilirsiniz, ancak bu, bu makinede gerçekleştirdiğiniz birçok görev için aşırı gibi hissettirecektir.
Neyse ki 45W şarj cihazı sayesinde 54Wh bataryayı bir saatten kısa bir sürede %100’e kadar hızlıca doldurabilirsiniz. USB-C’nin birincil şarj bağlantı noktası olması da bunu daha kolay hale getiriyor.
Son Düşünceler
En iyi dizüstü bilgisayar pazarının kalabalık bir bölümü değil, ancak Acer Swift Edge 16, 16 inçlik hafif dizüstü bilgisayar bahislerinde kesinlikle başı çekiyor.
Çarpıcı 3.2K OLED ekrana sahip olan bu dizüstü bilgisayar, üzerine ne koyarsanız koyun harika görünüyor. Ardından, AMD Ryzen 7 7840U çip sayesinde etkileyici bir performansla destekleniyor. Üretkenlik bu çip tarafından domine edilirken, aynı zamanda yaratıcılara bazı 4K düzenlemeler için bol miktarda güç sunuyor.
Öncelikle üst düzey tasarım ve hoparlör kalitesi konusunda yetersiz kalıyor ve Dell XPS 13 Plus, MacBook Air 15 inç ve Samsung Galaxy Book 3 360 gibi rakipleri bu alanlarda mükemmel oldukları için onun yerine kolayca önerilebilir.
Bununla birlikte, MacBook Air hariç, birçok Windows rakibi Swift Edge 16 ile aldığınız paranın karşılığını veremez. Ayrıca, daha büyük ekran ve ferahlatıcı hafiflikten de vazgeçeceksiniz. Acer Swift Edge 16 herkes için olmayabilir ama doğru kişi için parkın dışına çıkacaktır.